dawid16

dawid16

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kruche ciasto z truskawkami i pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką przygotowuję bardzo często, bo smakuje wszystkim. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców, np. malin, czereśni, borówek.

Kruche ciasto z truskawkami i pianą Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i pianą

 

  • Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka schłodzonej margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

 

  • Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Ponadto:
  • 0,5 kg truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i pianą

ETAP 1:

Kruche ciasto można przygotować zrobić dzień wcześniej:
Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać. Zrobić dołeczek i wlać żółtka. Posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części - jedną większą (ok. 60%) i mniejszą (ok. 40%). Obie owinąć folią i zamrozić.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Mocno przyklepać dłonią, nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 min. w 190 st. C. na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć blachę i odłożyć do wystudzenia.

Piana:
Białka ubić na sztywno. Następnie dosypać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować na najwyższych obrotach. Następnie, bardzo powoli wsypać budyń (w proszku), cały czas miksując. Następnie wlać olej i dokładnie wymieszać (drewnianą łyżką lub dalej mikserem), aż do połączenia się składników. Gotowa pianka jest dość sztywna. Wyłożyć ją na kruchy blat. Na nią ułożyć owoce (jeśli użyto mrożonych - nie rozmrażać ich wcześniej).

Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec jeszcze ok. 40 min. w 190 st. C

Kruche z truskawkami i pianą
Z masła, mąki, cukru pudru, proszku i żółtek przygotować ciasto kruche
Kruche z truskawkami i pianą
Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą, obie zamrozić
Kruche z truskawkami i pianą
Na spód zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Przyklepać dłonią i nakłuć widelcem, upiec.
Kruche z truskawkami i pianą
Z białek, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego przygotować piankę
Kruche z truskawkami i pianą
Na koniec do piany dolać olej i wymieszać
Kruche z truskawkami i pianą
Na wystudzony, upieczony spód wyłożyć gotową pianę
Kruche z truskawkami i pianą
Na pianę wyłożyć owoce, mogą być mrożone
Kruche z truskawkami i pianą
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta i całość upiec na złoty kolor