Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami i pianąETAP 1:
Kruche ciasto można przygotować zrobić dzień wcześniej:
Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać. Zrobić dołeczek i wlać żółtka. Posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części - jedną większą (ok. 60%) i mniejszą (ok. 40%). Obie owinąć folią i zamrozić.
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Mocno przyklepać dłonią, nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 min. w 190 st. C. na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć blachę i odłożyć do wystudzenia.
Piana:
Białka ubić na sztywno. Następnie dosypać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować na najwyższych obrotach. Następnie, bardzo powoli wsypać budyń (w proszku), cały czas miksując. Następnie wlać olej i dokładnie wymieszać (drewnianą łyżką lub dalej mikserem), aż do połączenia się składników. Gotowa pianka jest dość sztywna. Wyłożyć ją na kruchy blat. Na nią ułożyć owoce (jeśli użyto mrożonych - nie rozmrażać ich wcześniej).
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec jeszcze ok. 40 min. w 190 st. C