czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To nasze ulubione kruche ciasto z owocami, które gości u nas najczęściej z truskawkami. Można jednak użyć dowolnych owoców, także mrożonych, należy je jednak uprzednio rozmrozić.

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową

kruche ciasto:

Pianka:

  • 5 białek,
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową

ETAP 1:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową
Większą część ciasta zetrzeć i wylepić nią dno formy.

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.

Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.

ETAP 2:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową
Pokrojone truskawki rozłożyć na piance.

Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej.

Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę.

ETAP 3:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową
Zetrzeć mniejszą część ciasta i rozłożyć na wierzchu.

Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.

ETAP 4:

Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniową
Całość piec około 35-40 minut w temp. 190 st.

Piec około 35-40 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

owoce ciasto