Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami i pianką budyniowąETAP 1:
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.
Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.
ETAP 2:
Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej.
Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę.
ETAP 3:
Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
ETAP 4:
Piec około 35-40 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jagodowa
Magdalena88