Sposób przygotowania:
Makowe kruche ciasto z truskawkami i gruszką1.

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie składniki na ciasto kruche.
2.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Ciasto zawinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki.
3.

Małą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Nagrzałam wcześniej piekarnik do 180 stopni C. Na blaszkę położyłam 2/ 3 ciasta i włożyłam do piekarnika na 15 minut.
4.

Podpieczony spód wystudziłam, później posypałam bułką tartą. Następnie wyłożyłam całe świeże truskawki.
5.

Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec wsypałam galaretkę agrestową i cukier, jeszcze chwilkę miksowałam.
6.

Teraz równomiernie rozłożyłam pianę na truskawkach.
7.

Gruszkę obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, a następnie pokroiłam w dość dużą kostkę i rozłożyłam ją na pianie.
8.

Na wierzch poskubałam w palcach resztę ciasta makowego. Włożyłam blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam je przez około 35 minut.
9.

Ostudzone ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego !