Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto bez pieczenia - jagodowy miętusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów.

Ciasto bez pieczenia - jagodowy miętusek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia - jagodowy miętusek

Składniki na spód:

  • 125 g masła
  • 180 g herbatników kakaowych

Składniki na masę jagodową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 600 ml jagód
  • 2 galaretki szafirowe

Składniki na masę miętową:

  • 2 galaretki landrynkowe
  • Małe opakowanie cukierków miętowych
  • 660 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2 galaretki żółte
  • 20 listków mięty
  • 100 ml jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia - jagodowy miętusek

ETAP 1:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody).

ETAP 2:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

2. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.

ETAP 3:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

3. Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.

ETAP 4:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

4. W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.

5. Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.

ETAP 5:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

6. Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.

ETAP 6:

Ciasto bez pieczenia  Jagodowy Miętusek

7. Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.
8. Smacznego.