Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia - jagodowy miętusekETAP 1:
1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody).
ETAP 2:
2. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.
ETAP 3:
3. Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.
ETAP 4:
4. W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.
5. Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.
ETAP 5:
6. Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.
ETAP 6:
7. Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.
8. Smacznego.