Sposób przygotowania:
Kruchy placek z rabarbarem i chmurką kokosową
Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, oraz posiekać z kostką miękkiego masła lub margaryny na wiórki ostrym nożem. Następnie zrobić dołek i wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, a te odstawić na pianę, ponadto dodać cukier waniliowy, wlać szklankę śmietanki, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz zapakować i schłodzić. Rabarbar oczyścić, opłukać i pokroić na talarki, a białka ubić na sztywną pianę, dodając dwie lub trzy łyżki wiórków kokosowych i łyżeczkę cukru białego. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu, ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blachę. Wierzch ponakłuwać widelcem i ułożyć talarki rabarbaru na cieście. Wstawić do piekarnika na 30 min. Pianę z białek z wiórkami wylać dopiero na 10-15 min. i zapiec, zmniejszając przy tym temperaturę pieczenia do 190 st. C. Gdy wierzch piany się zrumieni, wyjąć blachę z ciastem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, a ciasto po ostudzeniu pokroić i podawać na deser poobiedni lub podwieczorek.