jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto i owoce to połączenie, które zawsze smakuje. Dodatkowo ciasto jest tanie i szybkie w przygotowaniu. Cóż więcej mogę napisać- nic, tylko upiec i kosztować:).

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową

CIASTO

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna mleczna

DODATKOWO

BUDYNIOWA PIANKA

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową

ETAP 1

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wykonujemy w niej kopczyk. Następnie dodajemy pozostałe

składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową
przygotowane ciasto dzielimy na 2 części

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części

ETAP 3

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową
owoce wykładamy na ciasto

Jedną z części wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym posypujemy je delikatnie kaszą manna.

Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki. Połówki śliwek układamy koło siebie na posypane kaszką ciasto.

Śliwki układamy skórką do dołu.

ETAP 4

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową
ubite białka łączymy z cukrem

Na owoce wykładamy piankę budyniową.

BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy budynie śmietankowe. Całość delikatnie mieszamy.

Piankę wykładamy na śliwy.

ETAP 5

Kruchy z śliwkami i pianką budyniową
Na piankę ścieramy drugą część ciasta

Na piankę ścieramy drugą część ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.

Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.