Sposób przygotowania:
Kruchy z śliwkami i pianką budyniowąETAP 1
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wykonujemy w niej kopczyk. Następnie dodajemy pozostałe
składniki ciasta i zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części
ETAP 3
Jedną z części wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym posypujemy je delikatnie kaszą manna.
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki. Połówki śliwek układamy koło siebie na posypane kaszką ciasto.
Śliwki układamy skórką do dołu.
ETAP 4
Na owoce wykładamy piankę budyniową.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy budynie śmietankowe. Całość delikatnie mieszamy.
Piankę wykładamy na śliwy.
ETAP 5
Na piankę ścieramy drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
SylaUla
gusia1000