bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kruche ciasto z masą jabłkowo-śliwkową oraz kruszonką kokosowa, jesienna porą dość często je piekę to ciasto.

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

Składniki:

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu aż będą gęste.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody.

Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce.

Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.  

Tagi:

ciasto owoce