Sposób przygotowania:
Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem, na cieście zrobić około 5 cm brzeg, następnie lekko docisnąć go do ciasta.
2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.