jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto kruche z śliwkowym budyniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne połączenie kruchego ciasta z orzeźwiającą masą śliwkową. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam do niedzielnej kawy.

Ciasto kruche z śliwkowym budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche z śliwkowym budyniem

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka krupczatki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni,
  • 250 gram mlecznej margaryny,
  • 5 żółtek,
  • Skórka starta z 0,5 cytryny

Masa ŚLIWKOWA

  • 1,5 kg śliwek, węgierek,
  • 3 kisiele wiśniowe,
  • Około 0,5 szklanki wody,
  • 2 cukry waniliowe,
  • Cukier do smaku (około 5 łyżek, ilość według uznania),
  • Garść rodzynek,
  • Cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z śliwkowym budyniem

ETAP 1

Kruchy z śliwkowym budyniem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta kruchego. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na dwie części.
Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę schładzamy.

ETAP 2

Kruchy z śliwkowym budyniem
przygotowane owoce umieszczamy w garnku

Śliwy myjemy. Następnie wyjmujemy z nich pestki i kroimy na mniejsze części (4-6 ). Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku do smażenia. Dodajemy do nich rodzynki i około 5 łyżki cukru.

ETAP 3

Kruchy z śliwkowym budyniem
owoce zagęszczamy i studzimy lekko

Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy około 10 minut, by owoce zmiękły i puściły sok. Między czasie w wodzie rozpuszczamy kisiel. Miękkie owoce zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy. Do owoców dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon do smaku. Tak przygotowane owoce lekko studzimy.

ETAP 4

Kruchy z śliwkowym budyniem
na kruche ciasto wykładamy owoce

Przestudzone wykładamy na ciasto kruche znajdujące się na blaszce.

ETAP 5

Kruchy z śliwkowym budyniem
na wierzch deseru ścieramy ciasto kruche

Na owoce ścieramy drugą, schłodzoną część ciasta.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i dokładnie studzimy.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.