Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z śliwkowym budyniemETAP 1
CIASTO:Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta kruchego. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na dwie części.
Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę schładzamy.
ETAP 2
Śliwy myjemy. Następnie wyjmujemy z nich pestki i kroimy na mniejsze części (4-6 ). Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku do smażenia. Dodajemy do nich rodzynki i około 5 łyżki cukru.
ETAP 3
Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy około 10 minut, by owoce zmiękły i puściły sok. Między czasie w wodzie rozpuszczamy kisiel. Miękkie owoce zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy. Do owoców dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon do smaku. Tak przygotowane owoce lekko studzimy.
ETAP 4
Przestudzone wykładamy na ciasto kruche znajdujące się na blaszce.
ETAP 5
Na owoce ścieramy drugą, schłodzoną część ciasta.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i dokładnie studzimy.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla
gusia1000
Czekoladka 2