SUPERPRZEPIS

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Więcej zdjęć (5)

Kruchy z owocami to niezawodne ciasto. Jeśli do tego dodać delikatną piankę, otrzymujemy rewelacyjne ciasto. Polecam na pyszny, letni deser.

Składniki:

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

CIASTO KRUCHE

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 kostka margaryny mlecznej,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

DODATKOWO:

PIANKA

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie wiśniowe bez cukru (każdy po 40 g),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

ETAP 1

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto.

ETAP 2

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką
Na blaszkę wykładamy pierwszą część ciasta

Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Drugą część ciasta schładzamy.

Między czasie truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 3

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką
Białka umieszczamy w misce , po czym ubijamy

PIANKA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy partiami cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

ETAP 4

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką
Przygotowane owoce wykładamy na piankę

Wiśniową piankę wykładamy na ciasto kruche. Truskawki przekrawamy na połowę i wykładamy na piankę.

ETAP 5

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką
Na owoce ścieramy chłodzone ciasto kruche

Na owoce ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto.
Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Po wyjęciu deser studzimy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.