Sposób przygotowania:
Kruchy z truskawkami i wiśniową piankąETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto.
ETAP 2
Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Drugą część ciasta schładzamy.
Między czasie truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 3
PIANKA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy partiami cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
ETAP 4
Wiśniową piankę wykładamy na ciasto kruche. Truskawki przekrawamy na połowę i wykładamy na piankę.
ETAP 5
Na owoce ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto.
Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Po wyjęciu deser studzimy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.
gusia1000