Sposób przygotowania:
Kruchy z truskawkami i wiśniową piankąETAP 1
![Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruchy-z-truskawkami-i-wisniowa-pianka-470048.jpg)
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto.
ETAP 2
![Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruchy-z-truskawkami-i-wisniowa-pianka-470050.jpg)
Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Drugą część ciasta schładzamy.
Między czasie truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 3
![Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruchy-z-truskawkami-i-wisniowa-pianka-470051.jpg)
PIANKA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy partiami cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
ETAP 4
![Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruchy-z-truskawkami-i-wisniowa-pianka-470055.jpg)
Wiśniową piankę wykładamy na ciasto kruche. Truskawki przekrawamy na połowę i wykładamy na piankę.
ETAP 5
![Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruchy-z-truskawkami-i-wisniowa-pianka-470056.jpg)
Na owoce ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto.
Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Po wyjęciu deser studzimy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.
gusia1000