Sposób przygotowania:
Truskawkowa pianka
Jajka ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 8-10 minut.
Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.
Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 8-10 minut.
Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.
SylaUla
fizuuu