iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Truskawkowa pianka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Efekt tego rozwarstwienia jest samoczynnym dziełem bo pianka się rozwarstwia w trakcie zastygania. Deser najlepszy prosto z lodówki.

Truskawkowa pianka

Składniki:

Truskawkowa pianka

ciasto:

pianka

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pianka
Jajka ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.

Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 8-10 minut.

Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.