Sposób przygotowania:
Letnie ciasto z pianką i truskawkamiDo miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło.
Całość bardzo dokładnie zsiekać (można też ugnieść widelcem)) tak aby powstała kruszonka. 2/3 ciasta wysypać na wyłożoną papierem blachę i lekko przygnieść dłonią tworząc spód. 1/3 przesypać do miseczki i wstawić do lodówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 190ºC i piec przez około 20 minut - na złoty kolor, po czym wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy piankę. Białką ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukry ciągle miksując. Następnie dodać budynie i dalej mieszając wlewać olej. Miksować do momentu aż składniki dobrze się połączą.
Przestudzone ciasto posypać przez sitko ciemnym kakao a na wierzch wyłożyć gotową piankę.
Na pianie ułożyć umyte i obrane truskawki i następnie całość posypać resztą kruszonki.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)