paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Letnie ciasto z pianką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fantastyczne połączenie kruchuteńkiego ciasta, gorzkiego kakao, pianki waniliowej i soczystych truskawek.

Letnie ciasto z pianką i truskawkami

Składniki:

Letnie ciasto z pianką i truskawkami

Kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju

Ponadto

  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Sposób przygotowania:

Letnie ciasto z pianką i truskawkami

Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier.  Wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło.

Całość bardzo dokładnie zsiekać (można też ugnieść widelcem)) tak aby powstała kruszonka.  2/3 ciasta wysypać na wyłożoną papierem blachę i lekko przygnieść dłonią tworząc spód. 1/3 przesypać do miseczki i wstawić do lodówki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 190ºC i piec przez około 20 minut - na złoty kolor, po czym wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. 

Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy piankę. Białką ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukry ciągle miksując. Następnie dodać budynie i dalej mieszając wlewać olej.  Miksować do momentu aż składniki dobrze się połączą. 

Przestudzone ciasto posypać przez sitko ciemnym kakao a na wierzch wyłożyć gotową piankę.

Na pianie ułożyć umyte i obrane truskawki i następnie całość posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. 

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)