Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Chleb z bakaliami na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To bardzo dobry chlebek. W smaku raczej słodkawy, tak więc można go jeść z nabiałem, konfiturami, domowym dżemem.

Chleb z bakaliami na piwie

Składniki:

Chleb z bakaliami na piwie

 

Sposób przygotowania:

Chleb z bakaliami na piwie
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę i orkiszową. Dosypujemy otręby owsiane oraz mąkę pszenną.

Śliwki i morele suszone kroimy na mniejsze części i dodajemy do reszty, mieszamy łyżką drewnianą. Wsypujemy pokrojone orzeszki ziemne. Dodajemy cukier brązowy, za każdym razem mieszamy.

Wsypujemy sól i znowu mieszamy. Świeże drożdże rozdrabniamy w palcach i dodajemy do całości. Na końcu wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Potem przekładamy do trzech silikonowych foremek i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.

Studzimy na kratce. Smacznego !