Sposób przygotowania:
Chleb z bakaliami na piwie
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę i orkiszową. Dosypujemy otręby owsiane oraz mąkę pszenną.
Śliwki i morele suszone kroimy na mniejsze części i dodajemy do reszty, mieszamy łyżką drewnianą. Wsypujemy pokrojone orzeszki ziemne. Dodajemy cukier brązowy, za każdym razem mieszamy.
Wsypujemy sól i znowu mieszamy. Świeże drożdże rozdrabniamy w palcach i dodajemy do całości. Na końcu wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Potem przekładamy do trzech silikonowych foremek i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Studzimy na kratce. Smacznego !
Śliwki i morele suszone kroimy na mniejsze części i dodajemy do reszty, mieszamy łyżką drewnianą. Wsypujemy pokrojone orzeszki ziemne. Dodajemy cukier brązowy, za każdym razem mieszamy.
Wsypujemy sól i znowu mieszamy. Świeże drożdże rozdrabniamy w palcach i dodajemy do całości. Na końcu wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Potem przekładamy do trzech silikonowych foremek i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Studzimy na kratce. Smacznego !