Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Chleb z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek nadziany mnóstwem bakalii

Chleb z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z bakaliami
Siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i obie mąki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dorzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Wsypujemy drożdże, wlewamy zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz pokrojone śliwki i orzechy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy odrobiną oleju.
Chleb z bakaliami
Siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i obie mąki mieszamy w dużej misce lub garnku.
Chleb z bakaliami
Dorzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Wsypujemy drożdże, wlewamy zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy.
Chleb z bakaliami
Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz pokrojone śliwki i orzechy, dokładnie mieszamy.
Chleb z bakaliami
Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy odrobiną oleju.