nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Zapiekanka chlebowa z jagodami goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dobry pomysł zarówno na bardzo ekonomiczny deser z niedrogich składników, które zwykle posiada się w domu, jak i świetny patent na smakowite wykorzystanie czerstwiejszego pieczywa.

Zapiekanka chlebowa z jagodami goji Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka chlebowa z jagodami goji

 

  • 6 sporych kromek białego chleba
  • 350 ml mleka 2% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki białego cukru
  • 2 łyżeczki waniliowego cukru
  • 3 łyżki jagód goji
  • masło

Sposób przygotowania:

Zapiekanka chlebowa z jagodami goji
Formę, naczynie, które można użyć do zapiekania wysmarować masłem. W wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć kromki białego chleba (można także wykorzystać bułkę, słodką chałkę, czy inne np. wieloziarniste, razowe pieczywo, wykorzystujemy rodzaj pieczywa wedle swojego upodobania, ja wykorzystałam 6 sporych kromek czerstwiejszego białego chleba).

Ułożone pieczywo obsypać jagodami goji (można wykorzystać także inne bakalie np. rodzynki, żurawinę, dowolne orzechy, ulubioną mieszankę musli).

Do miski przelać mleko i wbić jajka. Do mleka z jajkami dodać biały i waniliowy cukier. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.

Wylać wymieszaną słodką mleczno – jajeczną masę na chleb ułożony w naczyniu i obsypany jagodami goji. Tak przygotowany chleb zalany słodkim mlekiem wymieszanym z jajkami i obsypany jagodami goji czyli słodką zapiekankę chlebową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40 – 45 minut.

Zapiekanka pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestygnięciu.
Zapiekanka chlebowa z jagodami goji
Pieczywo ułożone w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i obsypane jagodami goji
Zapiekanka chlebowa z jagodami goji
Wymieszane trzepaczką mleko z jajkami i cukrami
Zapiekanka chlebowa z jagodami goji
Mleczno - jajeczna słodka masa wylana na chleb umieszczony w naczyniu