Sposób przygotowania:
Zapiekanka chlebowa z jagodami goji
Formę, naczynie, które można użyć do zapiekania wysmarować masłem. W wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć kromki białego chleba (można także wykorzystać bułkę, słodką chałkę, czy inne np. wieloziarniste, razowe pieczywo, wykorzystujemy rodzaj pieczywa wedle swojego upodobania, ja wykorzystałam 6 sporych kromek czerstwiejszego białego chleba).
Ułożone pieczywo obsypać jagodami goji (można wykorzystać także inne bakalie np. rodzynki, żurawinę, dowolne orzechy, ulubioną mieszankę musli).
Do miski przelać mleko i wbić jajka. Do mleka z jajkami dodać biały i waniliowy cukier. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
Wylać wymieszaną słodką mleczno – jajeczną masę na chleb ułożony w naczyniu i obsypany jagodami goji. Tak przygotowany chleb zalany słodkim mlekiem wymieszanym z jajkami i obsypany jagodami goji czyli słodką zapiekankę chlebową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40 – 45 minut.
Zapiekanka pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestygnięciu.
Ułożone pieczywo obsypać jagodami goji (można wykorzystać także inne bakalie np. rodzynki, żurawinę, dowolne orzechy, ulubioną mieszankę musli).
Do miski przelać mleko i wbić jajka. Do mleka z jajkami dodać biały i waniliowy cukier. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
Wylać wymieszaną słodką mleczno – jajeczną masę na chleb ułożony w naczyniu i obsypany jagodami goji. Tak przygotowany chleb zalany słodkim mlekiem wymieszanym z jajkami i obsypany jagodami goji czyli słodką zapiekankę chlebową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40 – 45 minut.
Zapiekanka pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestygnięciu.