Sposób przygotowania:
Krupnik bez mięsa
Do garnka wlewamy łyżkę oleju. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, jeśli używamy świeżej, również myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki, marchewkę, cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Całość obsmażamy do czasu aż cebula się zarumieni. Następnie zalewamy podsmażone warzywa ok 1,5 - 2 l. wody. Do zupy dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kaszę jęczmienną i pokrojone w paski suszone grzyby (lub pół kostki grzybowej). Natkę z pietruszki i kawałek pora myjemy, siekamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Smacznego : )