Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Krupnik na żołądkach drobiowych.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki krupniczek z chudą wkładką.

Krupnik na żołądkach drobiowych. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na żołądkach drobiowych.

 

  • 6 żołądków drobiowych
  • 3 ziemniaki
  • pół marchewki
  • 0,5 szklanki drobnej kaszy
  • gałązka selera naciowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka kucharka
  • odrobina śmietany
  • łyżka suszonej cebuli

Sposób przygotowania:

Krupnik na żołądkach drobiowych.
Żołądki płuczemy i dokładnie obieramy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 min. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy gałązkę selera, odrobinę soli i gotujemy. Do gotujących się ziemniaków wrzucamy żołądki aby dalej gotowały się razem. Kaszę płuczemy kilka razy, a następnie zalewamy wodą odrobinę solimy i gotujemy al dente. Do miękkich ziemniaków za pomocą łyżki cedzakowej dodajemy kaszy. Taki fortel z kaszą pozwoli nam uniknąć gęstej zawiesistej zupy. Wszystko ostatecznie doprawiamy, a na talerz dodajemy po łyżce śmietany.
Krupnik na żołądkach drobiowych.
Żołądki trzeba bardzo dokładnie obejrzeć i obrać z nieczystości.
Krupnik na żołądkach drobiowych.
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę zbliżonej wielkości.
Krupnik na żołądkach drobiowych.
Kaszę należy dobrze wypłukać, a następnie ugotować al dente.

Tagi:

kasza kasze