eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam krupnik z kaszy mazurskiej. Ugotowałam go na żołądkach drobiowych i dodałam świeży koperek.

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

Składniki:

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

wywar

  • 900 g żołądków drobiowych
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka

pozostałe składniki

  • 500 g kaszy mazurskiej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

przygotowanie wywaru

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych
Żołądki ugotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jarzynką.

Żołądki drobiowe opłukać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jarzynkę.

Całość zalać wodą i gotować aż żołądki będą miękkie.

Miękkie żołądki wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić.

przygotowanie składników

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych
Obrane i opłukane jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych
Obraną z łupinek cebulę drobno pokroić...

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.

przygotowanie zupy

Krupnik Eli na żołądkach drobiowych

Do wywaru wsypać kaszę, dodać cebulę i gotować 15 minut.

Do zupy dodać utarte jarzyny, pokrojone ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie.

Dodać do zupy pokrojone żołądki i zagotować.

Do gotowej zupy dodać koperek. Zupę doprawić do smaku maggi i pieprzem. Smacznego!


Tagi:

krupnik zupa