Sposób przygotowania:
Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowychETAP 1:
Do garnka wlać dwa i pół litra wody. Dodać wymoczone dokładnie żołądki drobiowe oraz marchew pokrojoną w grubsze kółka. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie, gdy wywar z żołądkami się gotuje na wolnym ogniu wsypać suszoną włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości żołądków.
ETAP 2:
Jak już żołądki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać kaszę jęczmienną. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy. Gdy ziemniaki są już całkowicie miękkie dodać umytą i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki oraz koper i wlać olej, aby były oczka zamieszać i chwilkę zagotować.
ETAP 3:
Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodać kostkę magii, zamieszać spróbować i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać, aby śmietana się nie zważyła. Zagotować lekko i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można zabielić serkiem topionym lub pozostawić czystą bez śmietany.
ETAP 4:
Zupa wyszła przepyszna jaka szkoda że nie można opisem oddać smaku i zapachu gotującej się zupy. U mnie w domu uwielbiają żołądki drobiowe dlatego postanowiłam ugotować zupę i oczywiście nie zawiodłam się. Rodzinka mega zadowolona, a i przyjaciółka pochwaliła, że pyszna zupka i nigdy w takiej wersji krupniku nie jadła.
Agnieszka 72