Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny krupnik przygotowany na żołądkach drobiowych. Danie idealne dla miłośników podrobów.

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Składniki:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

żołądki

  • 700 g żołądków drobiowych,
  • 1 marchew 50 g,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swojską od mamy ),
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 165 g śmietany 30 procentowej ( pół dużego kubka ),
  • 1 kostka magii 4g.

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

ETAP 1:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Do garnka wlać dwa i pół litra wody. Dodać wymoczone dokładnie żołądki drobiowe oraz marchew pokrojoną w grubsze kółka. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie, gdy wywar z żołądkami się gotuje na wolnym ogniu wsypać suszoną włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości żołądków.

ETAP 2:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Jak już żołądki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać kaszę jęczmienną. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy. Gdy ziemniaki są już całkowicie miękkie dodać umytą i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki oraz koper i wlać olej, aby były oczka zamieszać i chwilkę zagotować.

ETAP 3:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodać kostkę magii, zamieszać spróbować i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać, aby śmietana się nie zważyła. Zagotować lekko i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można zabielić serkiem topionym lub pozostawić czystą bez śmietany.

ETAP 4:

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Zupa wyszła przepyszna jaka szkoda że nie można opisem oddać smaku i zapachu gotującej się zupy. U mnie w domu uwielbiają żołądki drobiowe dlatego postanowiłam ugotować zupę i oczywiście nie zawiodłam się. Rodzinka mega zadowolona, a i przyjaciółka pochwaliła, że pyszna zupka i nigdy w takiej wersji krupniku nie jadła.


Tagi:

zupy krupnik