Kruszon z różnych owoców

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodziutka nalewka na każdą ważną i mniej ważną okazję.

Kruszon z różnych owoców

Składniki:

Kruszon z różnych owoców

 

  • Składniki:
  • Wino białe słodkie
  • Poziomki lub truskawki 100g
  • Owoce konserwowane w kompocie,morele,brzoskwinie,pomarańcza,ananas 100g
  • Cukier 50g
  • Likier
  • Koniak
  • Lód konsumpcyjny 60g
  • Pomarańcza

Sposób przygotowania:

Kruszon z różnych owoców
Przygotowanie:
Owoce umyć i pozostawić w całości:
Duże truskawki przekrajać na 4 części.Owoce konserwowane wyjąć na sito,przekrajać na części i osączyć.Obrane pomarańcze rozdzielić na cząstki i jeszcze raz przekrajać cząstki na połowy.
Pokrajane owoce włożyć do szklanego,ozdobnego naczynia,zwanego bolą,przeznaczonego na kruszon,posypać obficie cukrem i pozostawić,aby wydzieliły sok.
Można je potem zalać syropem z owoców konserwowanych.Owoce w boli należy silnie oziębić.Następnie wlać ochłodzone wino,likier i koniak,wszystko dokładnie wymieszać.Lód rozdrobnić i włożyć do kruszonu.
Kruszon czerpie się łyżką wazową,podaje w kielichach z drobnymi kawałkami lodu i słomką do picia.

Tagi:

lody