Sposób przygotowania:
Kruszon z różnych owoców
Przygotowanie:
Owoce umyć i pozostawić w całości:
Duże truskawki przekrajać na 4 części.Owoce konserwowane wyjąć na sito,przekrajać na części i osączyć.Obrane pomarańcze rozdzielić na cząstki i jeszcze raz przekrajać cząstki na połowy.
Pokrajane owoce włożyć do szklanego,ozdobnego naczynia,zwanego bolą,przeznaczonego na kruszon,posypać obficie cukrem i pozostawić,aby wydzieliły sok.
Można je potem zalać syropem z owoców konserwowanych.Owoce w boli należy silnie oziębić.Następnie wlać ochłodzone wino,likier i koniak,wszystko dokładnie wymieszać.Lód rozdrobnić i włożyć do kruszonu.
Kruszon czerpie się łyżką wazową,podaje w kielichach z drobnymi kawałkami lodu i słomką do picia.
Owoce umyć i pozostawić w całości:
Duże truskawki przekrajać na 4 części.Owoce konserwowane wyjąć na sito,przekrajać na części i osączyć.Obrane pomarańcze rozdzielić na cząstki i jeszcze raz przekrajać cząstki na połowy.
Pokrajane owoce włożyć do szklanego,ozdobnego naczynia,zwanego bolą,przeznaczonego na kruszon,posypać obficie cukrem i pozostawić,aby wydzieliły sok.
Można je potem zalać syropem z owoców konserwowanych.Owoce w boli należy silnie oziębić.Następnie wlać ochłodzone wino,likier i koniak,wszystko dokładnie wymieszać.Lód rozdrobnić i włożyć do kruszonu.
Kruszon czerpie się łyżką wazową,podaje w kielichach z drobnymi kawałkami lodu i słomką do picia.