Sposób przygotowania:
Kruszonka maślana ze śliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dosypujemy też cukier. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtko. Siekamy wszystko razem i lekko wyrabiamy.
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Ciasto dzielimy na dwa kawałki. Jeden sporo większy.
Na dno blaszki wrzucamy kawałki cista i lekko przyklepujemy. Na nim układamy śliwki i posypujemy resztą rozkruszonego ciasta.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy góra - dół przez ok 45 minut, aż ciasto będzie złociste.
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Ciasto dzielimy na dwa kawałki. Jeden sporo większy.
Na dno blaszki wrzucamy kawałki cista i lekko przyklepujemy. Na nim układamy śliwki i posypujemy resztą rozkruszonego ciasta.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy góra - dół przez ok 45 minut, aż ciasto będzie złociste.