WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Kruszonka maślana ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu cisto. Maślana, słodka kruszonka i śliwki, które możemy zastąpić innymi owocami.

Kruszonka maślana ze śliwkami

Składniki:

Kruszonka maślana ze śliwkami

 

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Kruszonka maślana ze śliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dosypujemy też cukier. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtko. Siekamy wszystko razem i lekko wyrabiamy.

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Ciasto dzielimy na dwa kawałki. Jeden sporo większy.

Na dno blaszki wrzucamy kawałki cista i lekko przyklepujemy. Na nim układamy śliwki i posypujemy resztą rozkruszonego ciasta.

Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy góra - dół przez ok 45 minut, aż ciasto będzie złociste.