Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Roladki drobiowe z nutą słodyczy jaką daje dodatek suszonych śliwek są dobrym pomysłem nie tylko na zwykły rodzinny obiad. Doskonale wkomponują się też w świąteczne menu.

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

Składniki:

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

 

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 10 dkg suszonych śliwek
  • olej do smażenia
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki sosu teriyaki

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

Etap 1

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
Rozbita pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem.

Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 2

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki ułożone na przyprawionym mięsie.

Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kilka suszonych śliwek.

Etap 3

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
Nadziane roladki przyprawione i położone na rozgrzany olej.

Zwinąć ścisłe roladki, zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, z każdej strony posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki.

Etap 4

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
Zrumienione roladki zalane szklanką wody.

Roladki z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać niepełną szklankę wody.

Etap 5

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, w czasie duszenia roladki odwrócić. Gotowe roladki kroić w ukośne plastry.


Tagi:

dania kurczak