Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kukurydza z groszkiem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Młodą kukurydzę obrać z liści, opłukać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem cukru,

Kukurydza z groszkiem

Składniki:

Kukurydza z groszkiem

 

  • 5 kolb kukurydzy cukrowej
  • 300 g groszku konserwowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2/3 szkl śmietany
  • 1,5 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kukurydza z groszkiem
Młodą kukurydzę obrać z liści, opłukać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem cukru, gotować ok 45 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić, wyłuskać ziarna. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kukurydzą, groszkiem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Chwilę poddusić i doprawić do smaku. Podawać do drobiu lub cielęciny.