kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kukurydziane kluski leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kluseczki z twarogu oraz mąki kukurydzianej. Moje kluseczki podałam z kwaśną śmietaną i miodem. Polecam.

Kukurydziane kluski leniwe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane kluski leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane kluski leniwe
Do miski wkładamy twaróg oraz wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Wsypujemy przesianą mąkę oraz sól, zagniatamy ciasto na gładką masę. Przekładamy przygotowane ciasto na stolnicę i robimy podłużne wałeczki, kroimy nożem na niewielkie kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy sól i wlewamy olej. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kluski wkładamy do wody i przekładamy na cedzak, odsączmy. Podajemy z miodem oraz kwaśną śmietaną.
Kukurydziane kluski leniwe
w misce kruszymy twaróg i dodajemy śmietanę i jajko.
Kukurydziane kluski leniwe
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Kukurydziane kluski leniwe
Ciasto kukurydziane tniemy nożem na małe kawałki.
Kukurydziane kluski leniwe
Kluski kukurydziane przekładamy do wody i odsączmy.