Sposób przygotowania:
Kukurydziane kluski leniwe
Do miski wkładamy twaróg oraz wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Wsypujemy przesianą mąkę oraz sól, zagniatamy ciasto na gładką masę. Przekładamy przygotowane ciasto na stolnicę i robimy podłużne wałeczki, kroimy nożem na niewielkie kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy sól i wlewamy olej. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kluski wkładamy do wody i przekładamy na cedzak, odsączmy. Podajemy z miodem oraz kwaśną śmietaną.
W garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy sól i wlewamy olej. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kluski wkładamy do wody i przekładamy na cedzak, odsączmy. Podajemy z miodem oraz kwaśną śmietaną.