Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i pożywna owsianka. Idealna na śniadanie. Owsianka gotowana i podana z dynią karmelizowaną na maśle, oprószona płatkami migdałowymi. Prosto i pysznie.

Owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałow

Składniki:

Owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałow

Owsianka:

Dynia:

Dodatkowo:

  • łyżka płatków migdałowych
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałow
1. Dynia: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

2. W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.

3. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Porcja dla jednej osoby.

Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.