edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kukurydziane racuchy z antonówką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Powstały przez zupełny przypadek – za późno zauważyłam, że skończyła mi się mąka pszenna. Odmienne od tradycyjnych, ale równie smaczne :)

Kukurydziane racuchy z antonówką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kukurydziane racuchy z antonówką

 

  • Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego
  • około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • garść drobnych miękkich rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 antonówki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kukurydziane racuchy z antonówką
Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Po przełożeniu na talerzyki posypałam cukrem pudrem.
Kukurydziane racuchy z antonówką
Racuchy smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia.