misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 615]

Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie w przygotowaniu kuleczki z orzechów laskowych, mleka w proszku i masy kajmakowej. Idealna słodka przekąska gdy najdzie nas ochota ma małe co nieco lub zjawią się niezapowiedziani goście.

Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Jeśli orzechy laskowe mają ciemną otoczkę to prażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, potem dajemy do lnianej ściereczki i pocieramy. To sprawi, że otoczka szybko zejdzie. Orzechy odstawiamy do ostudzenia. Potem mielimy i przesypujemy do miski razem z mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masę kajmakową. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy zgrabne kuleczki. U mnie każda o wadze 10 g. Gotowe kuleczki obtaczamy w mleku w proszku. Można użyć kakao, jednak moja rodzinka, a szczególnie dzieci za moim mega gorzkim kakao na "surowo" nie przepasają.
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Orzechy laskowe mielimy i dodajemy do mleka w proszku
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Do miski z mlekiem i orzechami dajemy masę kajmakową
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Odrywamy porcje masy i formujemy kuleczki
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Kuleczki wkładamy do mleka w proszku
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Kuleczki obtaczamy w mleku w proszku
Kuleczki orzechowe z mlekiem w proszku
Kuleczki idealne na małe co nieco