Sposób przygotowania:
Dyniowa szarlotka z kruszonkąETAP 1

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2

Gotowe ciasto wałkujemy. Rozwałkowanym wykładamy dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, a następnie posypujemy kaszą manna.
ETAP 3

NADZIENIE: Jabłka oraz dynię obieramy. Obrane składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 4

Starte jabłka oraz dynię łączymy z cukrem waniliowym oraz cynamonem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche.
ETAP 5

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudek. Gotową kruszonkę wykładamy na nadzienie jabłkowo- dyniowe.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Szarlotkę pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy, studzimy i podajemy.
SylaUla
pyszalka