jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowa szarlotka z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Co roku szukamy idealnego przepisu na szarlotkę, a czasem najprostsze połączenia są najlepsze. Taki jest powyższy przepis. Ciasto kruche, jabłka oraz kruszonka to idealne połączenie.

Dyniowa szarlotka z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa szarlotka z kruszonką

SPÓD:

  • 350 gram mąki,
  • 3 żółtka,
  • 120 gram masła,
  • Szczypta soli,
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru

NADZIENIE:

DODATKOWO:

KRUSZONKA:

  • 1 szklanka mąki,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • 100 gram masła

Sposób przygotowania:

Dyniowa szarlotka z kruszonką

ETAP 1

Dyniowa szarlotka z kruszonką
przygotowujemy jednolite kruche ciasto

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Dyniowa szarlotka z kruszonką
kaszą manna posypujemy wyłożone ciasto kruche

Gotowe ciasto wałkujemy. Rozwałkowanym wykładamy dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, a następnie posypujemy kaszą manna.

ETAP 3

Dyniowa szarlotka z kruszonką
jabłka oraz dynię obieramy

NADZIENIE: Jabłka oraz dynię obieramy. Obrane składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 4

Dyniowa szarlotka z kruszonką
przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche

Starte jabłka oraz dynię łączymy z cukrem waniliowym oraz cynamonem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche.

ETAP 5

Dyniowa szarlotka z kruszonką
przygotowaną kruszonkę wykładamy na nadzienie

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudek. Gotową kruszonkę wykładamy na nadzienie jabłkowo- dyniowe.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Szarlotkę pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy, studzimy i podajemy.