Sposób przygotowania:
Trufle czekoladoweETAP 1:
Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam, a właściwie zagniatam jak ciasto.
Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Jeśli jednak czekolada nie była całkiem zimna, schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.
U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie :)