luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu.

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

Na trufle

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g herbatników petit beurre
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka drobno posiekanych bakalii
  • opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml)

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe

ETAP 1:

Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe częściowo z mlekiem w proszku

Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!

Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam, a właściwie zagniatam jak ciasto.

Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Jeśli jednak czekolada nie była całkiem zimna, schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.

U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie :)


Tagi:

pralinki