SUPERPRZEPIS

Kuleczki z dorsza

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kuleczki z dorsza Więcej zdjęć (5)

Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki.
Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz.

Składniki:

Kuleczki z dorsza

Masa rybna

  • dorsz - 1 kg
  • bułka czerstwa - 1 szt kajzerka
  • jajka - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • sól i pieprz

Farsz

  • szczypiorek - 1 pęczek

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kuleczki z dorsza
Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką.

Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować.

Następnie wybić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.

Z masy rybnej formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę szczypiorku, dobrze skleić i uformować okrągłą kulkę.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.

Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Kuleczki z dorsza
Wszystkie składniki na kulki zostały zblendowane
Kuleczki z dorsza
Na każdej spłaszczonej kulce ułożono porcję szczypiorku
Kuleczki z dorsza
Kuleczki zostały uformowane i obtoczone w tartej bułce
Kuleczki z dorsza
Na dobrze rozgrzanym oleju położono kulki do smażenia