Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

W prostocie siła! Ten przepis jest tego najlepszym przykładem. Prosty, a jednocześnie wykwintny i niebywale smaczny.

Składniki:

Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

 

  • 40-50 dag polędwiczki z dorsza
  • 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku
  • 60 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • pęczek natki pietruszki (średniej wielkości)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi
Polędwiczkę z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokości, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza.

W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi.

Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.