Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Szaszłyki z dorsza czarniaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięso dorsza czarniaka ma niesamowitą strukturę - jest mięsiste, a zarazem delikatne i soczyste. Warto zastąpić nim wieprzowinę czy boczek w grillowanych szaszłykach.

Szaszłyki z dorsza czarniaka

Składniki:

Szaszłyki z dorsza czarniaka

 

  • gruby filet dorsza czarniaka
  • pomidorki koktajlowe
  • średnia papryka czerwona
  • przyprawa curry
  • ulubione suszone zioła
  • olej z pestek winogron 5-6 łyżek
  • płynna przyprawa do zup
  • czosnek granulowany
  • sól

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z dorsza czarniaka
Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.

Filet z dorsza opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić w dużą kostkę. W salaterce wymieszać olej z pestek winogron z przyprawą curry, ziołami, czosnkiem granulowanym, pieprzem i płynną przyprawą do zup.

Do marynaty włożyć kostki ryby i obtoczyć ze wszystkich stron - nadziewać na zmianę kawałki cukinii, dorsza, pomidorki koktajlowe oraz paprykę.

Szaszłyki lekko posolić, ułożyć na dziurkowanej aluminiowej tacce i ugrillować. W połowie pieczenia ostrożnie odwrócić na drugą stronę.