slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 961]

Kulki daktylowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i zdrowe słodycze. Kulki swoją słodkość zawdzięczają wyłącznie daktylom. Do tego płatki owsiane, kokos i masło orzechowe - wszystkie te składniki super do siebie pasują i tworzą razem wyjątkowy smak. Polecam.

Kulki daktylowo-kokosowe

Składniki:

Kulki daktylowo-kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Kulki daktylowo-kokosowe
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie zlewamy wodę i blendujemy namoczone daktyle na krem. Płatki zalewamy 2/3 szkl gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do miski przekładamy krem daktylowy, dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy masę a następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce do 3-4 dni. 

* do kulek wykorzystałam płatki owsiane z suszonym jabłkiem i morelą

Tagi:

deser daktyle