Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto Bakałarz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik.

Ciasto Bakałarz

Składniki:

Ciasto Bakałarz

na masę podstawową

na masę orzechową

na masę bakaliową

  • 100 g rodzynek
  • 100 g maku
  • 50 g herbatników

na masę kokosową

  • 100 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 50 g cukru

dodatkowo

  • 150 g kwadratowych wafli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g bakali do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto Bakałarz
Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.

Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.

Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.

Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.

Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.