ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kulki oliwkowe we francuskim cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienita, wytrawna przekąska na uroczyste przyjęcia.

Kulki oliwkowe we francuskim cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kulki oliwkowe we francuskim cieście

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • pesto
  • oliwki zielone
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kulki oliwkowe we francuskim cieście
Z ciasta francuskiego wycinamy niewielkie placuszki (np. literatką). Każdy placek smarujemy cienką warstwą pesto. Możemy użyć tradycyjnego, zielonego pesto, bądź też różowego. Na w ten sposób przygotowane placuszki kładziemy po jednej oliwce. Ciasto z zawartością w środku formujemy w kształt sakiewki. Za pomocą pędzelka smarujemy sakiewki odrobiną oliwy z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy kulki ok 15 minut, aż ciasto zarumieni się na złoto.
Kulki oliwkowe we francuskim cieście
Małe kawałki ciasta będziemy smarować pesto i nadziewać oliwkami.
Kulki oliwkowe we francuskim cieście
W każdej sakiewce znajdzie się jedna oliwka. Zamiast zielonych, można użyć czarnych.
Kulki oliwkowe we francuskim cieście
Nawet najzgrabniej uformowana sakiewka prawdopodobnie otworzy się podczas pieczenia - o to nam chodzi.

Tagi:

ciasto pesto