Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te małe, niewinne kuleczki są takie pyszne, że ciężko zakończyć na jednej, czy nawet dwóch... Piekłam je niejednokrotnie i zawsze sprawdziły się jako szybka oraz zdrowa przekąska lub zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami

Składniki:

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami

12-15 sztuk:

Dodatki:

  • 6 łyżek wiórków kokosowych (płaskich)
  • 4 łyżki suszonych owoców (już posiekanych; np. śliwek, moreli, rodzynek, żurawiny)
  • 3 łyżki pestek, nasion lub/i orzechów (np. pestek słonecznika, sezamu, migdałów, orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami

Masa:

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami
Co do cukru to w sumie jest zbędny, gdyż jak dla mnie suszone owoce wystarczają, ale bywają osoby, który wolą słodsze przyjemności.

Masło roztopić na patelni i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Suszone owoce oraz orzechy można uprzednio posiekać.

Formowanie:

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami
Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.

Z powstałej masy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski, które następnie należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami
Kuleczki przed spożyciem należy ostudzić.

Kuleczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ostudzić.