Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto Milky Way bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku. Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym!

Ciasto Milky Way bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Milky Way bez pieczenia

Forma o wymiarach około 20 x 20 cm, masa:

  • 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g masła/margaryny
  • 3 szklanki mleka w proszku (około 330 g; nie granulowanego!)

Polewa:

  • 150 g czekolady (u mnie 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
  • 50 ml mleka/śmietanki

Dodatkowo:

  • 190-200 g herbatników kakaowych

Sposób przygotowania:

Ciasto Milky Way bez pieczenia

Masa mleczna:

Ciasto Milky Way bez pieczenia
Do masy można użyć zarówno masła jaki i margaryny.

Płynne mleko oraz oba cukry umieścić w rondelku i mieszając - zagotować, aby cukry rozpuściły się.

Całość dokładnie ostudzić.

Miękkie masło zmiksować do białości i powoli, najlepiej po kilka łyżek - połączyć ze słodką mieszanką z mleka.

Następnie stopniowo wmieszać mleko w proszku.

Masę wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji oraz podzielić na dwie równe części.

Polewa:

Ciasto Milky Way bez pieczenia
Polewę można przygotować z dowolnej czekolady.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej.

Jednolitą polewę odrobinę przestudzić.

Ciasto:

Ciasto Milky Way bez pieczenia
Warstwy ciasta powinny być umieszczane równomiernie.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na jej dnie kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.

Wierzch ciasta równomiernie polać uprzednio przygotowaną polewą.

Chłodzenie:

Ciasto Milky Way bez pieczenia
Ciasto najlepiej schłodzić przez noc, aby ciastka zmiękły.

Ciasto schłodzić w lodówce minimum na czas zastygnięcia polewy, ale najlepiej przez całą noc, aby herbatniki stały się miękkie.


Tagi:

deser ciasto