Sposób przygotowania:
Ciasto Milky Way bez pieczeniaMasa mleczna:
Płynne mleko oraz oba cukry umieścić w rondelku i mieszając - zagotować, aby cukry rozpuściły się.
Całość dokładnie ostudzić.
Miękkie masło zmiksować do białości i powoli, najlepiej po kilka łyżek - połączyć ze słodką mieszanką z mleka.
Następnie stopniowo wmieszać mleko w proszku.
Masę wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji oraz podzielić na dwie równe części.
Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jednolitą polewę odrobinę przestudzić.
Ciasto:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na jej dnie kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.
Wierzch ciasta równomiernie polać uprzednio przygotowaną polewą.
Chłodzenie:
Ciasto schłodzić w lodówce minimum na czas zastygnięcia polewy, ale najlepiej przez całą noc, aby herbatniki stały się miękkie.
zbysiowa
Di bloguje
zbysiowa napisał(a):
BozenaMatuszczyk