Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej...

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Składniki:

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Około 6 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca/drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g)
  • szklanki mąki pszennej/orkiszowej/żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki)
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki miodu (płaskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1-2 garście płatków migdałowych/orzechów do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

Masa:

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem
Masę na muufinki nie należy zbyt dugo mieszać.

W jednej misce połączyć jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód i olej, a w drugiej - obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Następnie wszystko razem wymieszać jedynie do połączenia się składników.

Przed pieczeniem:

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem
Papilotki nie powinny być wypełnione całkowicie.

Papilotki umieszczone w formie do pieczenia muffinek należy wypełnić masą do 4/5 ich wysokości.
Wierzch każdego ciastka posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.

Pieczenie:

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem
Muffinki podczas stygnięcia opadną i to normalne.

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.