marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki ziemniaczane w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nowy sposób na domowe "pommes frittas",tyle,że robionych samodzielnie,nie kupnych z mrożonki. Najlepiej zasmakują w panierce równie domowej roboty.

Kulki ziemniaczane w panierce

Składniki:

Kulki ziemniaczane w panierce

 

Sposób przygotowania:

Kulki ziemniaczane w panierce
Ziemniaki obrać, opłukać i większą część ugotować, a kilka zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę do misy i odczekać, aż ostygną. W tym czasie utłuc paluszki lub chipsy tortillas na miazgę tłuczkiem do ziemniaków. Ująć część gotowanej masy ziemniaczanej na bok i dodać startych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Wymieszać rękoma i formować w dłoniach z dwadzieścia sztuk kulek. Obtaczać w rozmąconym jaju i panierce chipsowej lub z paluszków solonych. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść łopatką kulki ziemniaczane. Smażyć z kilku stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na talerzu z ręcznikiem papierowym. Podawać w porcelanowej misce z drobiem lub pieczenią wieprzową.