Sposób przygotowania:
Kulki ziemniaczane w panierce
Ziemniaki obrać, opłukać i większą część ugotować, a kilka zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę do misy i odczekać, aż ostygną. W tym czasie utłuc paluszki lub chipsy tortillas na miazgę tłuczkiem do ziemniaków. Ująć część gotowanej masy ziemniaczanej na bok i dodać startych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Wymieszać rękoma i formować w dłoniach z dwadzieścia sztuk kulek. Obtaczać w rozmąconym jaju i panierce chipsowej lub z paluszków solonych. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść łopatką kulki ziemniaczane. Smażyć z kilku stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na talerzu z ręcznikiem papierowym. Podawać w porcelanowej misce z drobiem lub pieczenią wieprzową.