zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak alla gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

kurczak o smaku gyrosa - pycha

Kurczak alla gyros

Składniki:

Kurczak alla gyros

 

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 przyprawa gyros
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju tymiankowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak alla gyros
Podudzia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do foliowego woreczka, wsypać sól, przyprawę i wlać olej. Szczelnie zawiązać woreczek i przez chwilę masować mięso aby przyprawa dokładnie pokryła każdy kawałek kurczaka. Tak zamarynowane podudzia włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć je na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.