Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak duszony w sosie z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy.

Kurczak duszony w sosie z papryką

Składniki:

Kurczak duszony w sosie z papryką

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części)
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • papryka ostra w proszku (do smaku)
  • sól (do smaku)

Dodatkowo:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml)

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w sosie z papryką

Kurczak:

Kurczak duszony w sosie z papryką
Kurczaka należy doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Kurczaka umyć, osuszyć, a następnie porządnie natrzeć przyprawami i obsmażyć na rumiano.
Podsmażone udka przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Cebula z papryką:

Kurczak duszony w sosie z papryką
Najlepsza do kurczaka jest papryka czerwona.

Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki.

Sos:

Kurczak duszony w sosie z papryką
Gotowy sos można opcjonalnie doprawić wg smaku.

Na tłuszcz po kurczaku wrzucić paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek.
Warzywa smażyć do miękkości i następnie połączyć z koncentratem, listkami laurowymi i na końcu wlać bulion.
Całość wymieszać i poddusić 2-3 minuty.
Sos przelać na mięso.

Pieczenie:

Kurczak duszony w sosie z papryką
Kurczaka należy piec do całkowitej miękkości.

Kurczaka z sosem przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostatnie 20 minut pieczenia kurczaka powinno odbywać się bez przykrycia.