Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Pierś z kurczaka oczyść, podziel na pół i włóż do zimnej osolonej wody na 30 minut. Po tym czasie osusz i przypraw z jednej strony paprykami, a z drugiej gałką i curry. Cebulę pokrój w piórka i podduś na 2-3 łyżkach oleju z liściem laurowym , szczyptą soli i pieprzu około 6 min. pod przykryciem. Odgarnij cebulę po tym czasie, ułóż piersi z kurczaka, a na nie podduszoną cebulę. Przykryj i duś około 10-15 minut na średnim ogniu. Podczas gdy mięso się smaży, rozgrzej masło i wrzuć mrożone marchewki na osobną patelnię lub garnek. Posól i przykryj. Po około 12 minutach, przewróć mięso na drugą stronę, przykryj je cebulą i duś jeszcze około 6 minut. W tym samym czasie dodaj do marchewki śmietanę i odparuj ją delikatnie, nie przykrywaj jej już niczym. Podawaj z sałatką szwedzką. Smacznego.
Weronika91