Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to danie nie zawierające glutenu, zamiast ziemniaków jest marchewka plus surówka, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką

 

  • jedna, podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • papryka ostra, słodka, curry i gałka muszkatułowa
  • olej do smażenia kokosowy
  • sól i pieprz
  • łyżka masła klarownego
  • 100 g słodkiej śmietany
  • opakowanie mrożonych marchewek 400 g
  • 6 łyżek sałatki szwedzkiej z ogórków

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Pierś z kurczaka oczyść, podziel na pół i włóż do zimnej osolonej wody na 30 minut. Po tym czasie osusz i przypraw z jednej strony paprykami, a z drugiej gałką i curry. Cebulę pokrój w piórka i podduś na 2-3 łyżkach oleju z liściem laurowym , szczyptą soli i pieprzu około 6 min. pod przykryciem. Odgarnij cebulę po tym czasie, ułóż piersi z kurczaka, a na nie podduszoną cebulę. Przykryj i duś około 10-15 minut na średnim ogniu. Podczas gdy mięso się smaży, rozgrzej masło i wrzuć mrożone marchewki na osobną patelnię lub garnek. Posól i przykryj. Po około 12 minutach, przewróć mięso na drugą stronę, przykryj je cebulą i duś jeszcze około 6 minut. W tym samym czasie dodaj do marchewki śmietanę i odparuj ją delikatnie, nie przykrywaj jej już niczym. Podawaj z sałatką szwedzką. Smacznego.  
Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Po wymoczeniu mięsa w osolonej wodzie, pokryj je przyprawami
Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Cebulę podduś pod przykryciem, dodaj mięso, ułóż na nim cebulę i duś po przykryciem ok 15 min
Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Gdy mięso się dusi, wrzuć na gorące masło mrożone marchewki
Pierś kurczaka duszona w cebuli z marchewką
Po przewróceniu mięsa na drugą stronę, nakryj je ponownie cebulą i duś ok 6 min, a do marchewki dodaj śmietanę