Sposób przygotowania:
Kurczak gotowany w sosie serowym
Gotując rosół na kawałkach kurczaka, wykorzystuję potem kawałki mięsa do przygotowania drugiego dania. Gdy rosół jest gotowy wyjmuję kurczaka, wkładam je do rondelka z sosem wykonanym wg mojego przepisu Do rondelka wlewam 300 ml ugotowanego rosołu, dodaję 100 g kostkę sera topionego i 4 plastry rozdrobnionego o kolorze pomarańczowym sera mimolette frico. Trzepaczką do dań roztrzepuję ser cały czas podgrzewając go, gdy osiągnie jednolitą konsystencję dodaję szczyptę chili, papryki i bazylii. Skrobię rozprowadzam w 100 ml zimnej wody, dodaję do sosu, gdy zgęstnieje, doprowadzam do wrzenia i chwilę zagotowuję. Wykładam kawałki kurczaka na talerze i polewam je sosem serowym, podaję z bułką pszenną, ale doskonały też jest z kartoflami, czy makaronem.