Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gyros w kremowym sosie metaxa to klasyczne danie, które znajduje się prawie w każdej greckiej restauracji - naśladując macie szybki i łatwy przepis na obiad.

Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie

 

 

  • Marynowane mięso na gyros:
  • 1,5 kg mięsa (karkówka)
  • 3 łyżeczki oregano (suszone)
  • 2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszony)
  • 1 łyżeczka kolendry (suszona)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka czosnku (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielony)
  • 1/4 łyżeczki chili (płatki)
  • 1 cebula (przepołowić i pokroić w półplastry)
  • przyprawa do gyrosu (ewentualnie)
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Metaxa sos:
  • 70 g. koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki Ajvaru
  • 70 ml Metaxy
  • 200 ml śmietany
  • 400 ml creme fraiche

Sposób przygotowania:

Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
► Marynowane mięso na gyros: mięso pokroić na 1 cm. plastry i plastry pokroić w paski. Do większego szklanego naczynia wsypać : oregano, tymianek, rozmaryn, kolendrę, słodką paprykę, czosnek (proszek), kmin rzymski, chili (płatki), (ewentualnie przyprawę do gyrosu), dodać cebulę, wlać oliwę z oliwek i solidnie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mięso i dobrze razem wymieszać. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

► Marynowane mięso intensywnie porcjami przez około 5 minut, ze wszystkich stron podsmażyć (bez dodania tłuszczu, marynata wystarczy). Mięso wyjąć z patelni. Na tej samej patelni, na śednim ogniu podsmażyć pieczarki przez około 7 minut. Mięso wymieszać z pieczarkami.

► Metaxa sos: na patelni po smażeniu pieczarek, podsmażyć koncentrat pomidorowy z ajwarem przez około 1 minutę. Następnie wlać metaxę i mieszając gotować, aż metaxa prawie całkowicie odparuje. Na koniec wlać śmietanę, creme fraiche i mieszając krótko zagotować. Zdjąć z pieca.

► Mięso z pieczarkami przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać gorącym metaxa - sosem i posypać serem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Zapiekać do momentu stopienia i zrumienienia się sera.
Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
Całość posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 - 25 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
Mięso wymieszać z pieczarkami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać gorącym metaxa - sosem.
Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
Mięso intensywnie porcjami smażyć przez około 5 minut, ze wszystkich stron ( bez dodania tłuszczu, marynata wystarczy ).
Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
Mięso pokroić na plastry i pokroić w paski - zamarynować i wstawić do lodówki na całą noc.