Sposób przygotowania:
Gyros zapiekany w kremowym metaxa - sosie
► Marynowane mięso na gyros: mięso pokroić na 1 cm. plastry i plastry pokroić w paski. Do większego szklanego naczynia wsypać : oregano, tymianek, rozmaryn, kolendrę, słodką paprykę, czosnek (proszek), kmin rzymski, chili (płatki), (ewentualnie przyprawę do gyrosu), dodać cebulę, wlać oliwę z oliwek i solidnie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mięso i dobrze razem wymieszać. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
► Marynowane mięso intensywnie porcjami przez około 5 minut, ze wszystkich stron podsmażyć (bez dodania tłuszczu, marynata wystarczy). Mięso wyjąć z patelni. Na tej samej patelni, na śednim ogniu podsmażyć pieczarki przez około 7 minut. Mięso wymieszać z pieczarkami.
► Metaxa sos: na patelni po smażeniu pieczarek, podsmażyć koncentrat pomidorowy z ajwarem przez około 1 minutę. Następnie wlać metaxę i mieszając gotować, aż metaxa prawie całkowicie odparuje. Na koniec wlać śmietanę, creme fraiche i mieszając krótko zagotować. Zdjąć z pieca.
► Mięso z pieczarkami przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać gorącym metaxa - sosem i posypać serem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Zapiekać do momentu stopienia i zrumienienia się sera.
► Marynowane mięso intensywnie porcjami przez około 5 minut, ze wszystkich stron podsmażyć (bez dodania tłuszczu, marynata wystarczy). Mięso wyjąć z patelni. Na tej samej patelni, na śednim ogniu podsmażyć pieczarki przez około 7 minut. Mięso wymieszać z pieczarkami.
► Metaxa sos: na patelni po smażeniu pieczarek, podsmażyć koncentrat pomidorowy z ajwarem przez około 1 minutę. Następnie wlać metaxę i mieszając gotować, aż metaxa prawie całkowicie odparuje. Na koniec wlać śmietanę, creme fraiche i mieszając krótko zagotować. Zdjąć z pieca.
► Mięso z pieczarkami przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać gorącym metaxa - sosem i posypać serem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Zapiekać do momentu stopienia i zrumienienia się sera.
Zgobisz
Hallo , Witam, spróbuj smakuje wyśmienicie, właśnie przez tą metaxę