VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjny i smaczny pomysł na marynatę do kurczaka. Smak okazał się hitem. Przygotowane w ten sposób mięsko możecie wykorzystać do sałatek, domowych fast foodów czy po prostu jako danie główne.

Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze

Składniki:

Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze

 

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60 minut aby smaki dokładnie się połączyły. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką.

U mnie była to sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ogórek, ser feta i sos czosnkowy.