paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pieczone podudzia kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podudzia kurczaka pieczone w marynacie z sosu sojowego, sokiem z pomarańczy oraz tymiankiem, nie tylko pięknie pachną ale i są bardzo smaczne, najlepiej podawać je z ryżem.

Pieczone podudzia kurczaka

Składniki:

Pieczone podudzia kurczaka

 

  • podudzia kurczaka 6-8 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z pomarańczy z 1/2 szt
  • sos sojowy 0,5 szkl
  • tymianek 1 łyżeczka
  • olej 6 łyżek
  • imbir starty 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia kurczaka
Podudzia kurczaka opłukać pod bieżącą wodą oraz osuszyć papierowym ręcznikiem.

Natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Sok z połowy pomarańczy wymieszać z sosem sojowym, dodać tymianek i olej wymieszać.

Podudzia kurczaka zlać płynną marynatą i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin. Piecz w temperaturze około 180 stopni przez 40-45 minut,

Od czasu do czasu można odwrócić pieczone mięso.

Tagi:

danie kurczak