Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kurczak pieczony w paprykowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kurcze pieczone zostało podane :) Udka pieczone to smak który pamiętam z dzieciństwa, mimo że przyrządzane na rożny sposób zawsze mi się z nim kojarzą.

Kurczak pieczony w paprykowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony w paprykowej marynacie

 

  • 4 całe udka z kurczaka z pałkami
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/ łyżeczki papryki ostrej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w paprykowej marynacie
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy papryki, pieprz świeżo mielony oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, kroimy udka na podudzie i pałkę - przekładamy do blaszki, zalewamy marynatą i marynujemy około 4 godziny co pewien czas obracając kurczaka. Następnie przekładamy kurczaka do innej blaszki, polewamy odrobiną marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 - 55 minut.
Kurczak pieczony w paprykowej marynacie
Etap 1 Kurczaka przekrawamy na połówki i oczyszczamy
Kurczak pieczony w paprykowej marynacie
Etap 2 w miseczce przygotowujemy marynatę
Kurczak pieczony w paprykowej marynacie
Etap 3 kurczaka przekładamy do blaszki i zalewamy marynatą
Kurczak pieczony w paprykowej marynacie
Etap 4 pieczemy kurczaka do miękkości i zarumienienia