Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Kurczaka od wewnątrz nacieramy solą. Wkładamy również plasterki imbiru. Od zewnątrz również nacieramy solą. Dodatkowo smarujemy tajską marynatą i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia butelkę po piwie moczymy w celu pozbycia się etykiet i kleju. Otwieram ją i nadziewamy kurczaka tak, aby szyjka butelki wyszła koło szyji. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli (piwa zacznie nam gazować) i wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30 minut po czym ponownie wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do butelki. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy wsypywanie soli, a temperaturę zmniejszamy do 160°C. Pieczemy jeszcze 30 minut i gotowe. Upieczone części kurczaka podajemy polane sosem piwnym. Smacznego.