pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kurczak pieczony w tajskiej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

kurczak pieczony na butelce wcześniej marynowany w tajskiej marynacie

Kurczak pieczony w tajskiej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony w tajskiej marynacie

 

  • kurczak 2,12 kg
  • imbir kilka plasterków
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • marynata tajska 3 łyżeczki
  • piwo jasne 1 butelka

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Kurczaka od wewnątrz nacieramy solą. Wkładamy również plasterki imbiru. Od zewnątrz również nacieramy solą. Dodatkowo smarujemy tajską marynatą i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia butelkę po piwie moczymy w celu pozbycia się etykiet i kleju. Otwieram ją i nadziewamy kurczaka tak, aby szyjka butelki wyszła koło szyji. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli (piwa zacznie nam gazować) i wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30 minut po czym ponownie wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do butelki. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy wsypywanie soli, a temperaturę zmniejszamy do 160°C. Pieczemy jeszcze 30 minut i gotowe. Upieczone części kurczaka podajemy polane sosem piwnym. Smacznego.
Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Kurczaka od wewnątrz nacieramy solą i imbirem
Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Z zewnątrz smarujemy marynatą tajką i posypujemy majernakiem
Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Kurczaka nadziewamy na butelkę, a do butelki wsypujemy szczyptę soli
Kurczak pieczony w tajskiej marynacie
Pieczemy około 1,5 godziny z przerwami na wsypanie sól