SUPERPRZEPIS

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Więcej zdjęć (2)

Jego sekretem jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka. Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawia, że całość znika w ekspresowym tempie.

Składniki:

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

 

  • 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)

Solanka:

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie

Solanka:

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie
Kurczak powinien przestać w solance około 24 h.

Kurczaka przełożyć do garnka i zalać wodę (musi być pokryty w całości) mierząc jej ilość.

Kurczaka wyjąć, wylać wodę i do garnka należy nalać tyle samo świeżej.

Wsypać sól - 3 łyżki na 1 litr wody.
(U mnie na 2,5 litra wody wsypałam 7,5 łyżki soli.)

Całość wymieszać i do solanki włożyć kurczaka.

Odstawić do lodówki na mniej więcej 24 h.

Przed pieczeniem:

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie
Uwaga! Masło i kurczak powinien mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało tak jakby zważoną, mydlaną konsystencję.

Kurczaka wyjąć z solanki i porządnie osuszyć, a masło roztopić i odczekać, aż kurczak z tłuszczem będzie miał podobną temperaturę.

Następnie kurczaka dokładnie posmarować masłem, także w wewnątrz, natrzeć przyprawami i do środka włożyć gałązki pietruszki.

Pieczenie:

Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie
Kurczaka w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Kurczaka ułożyć na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawić foremkę do której będzie skapywał tłuszcz.

Piec 2 godziny w 180 stopniach, a po godzinie obrócić na drugą stronę.

Po tym czasie należy zwiększyć temperaturę i piec przez kolejne kilka minut, aby skórka zrobiła się rumiana.


Tagi:

kurczak