Sposób przygotowania:
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcieSolanka:
Kurczaka przełożyć do garnka i zalać wodę (musi być pokryty w całości) mierząc jej ilość.
Kurczaka wyjąć, wylać wodę i do garnka należy nalać tyle samo świeżej.
Wsypać sól - 3 łyżki na 1 litr wody.
(U mnie na 2,5 litra wody wsypałam 7,5 łyżki soli.)
Całość wymieszać i do solanki włożyć kurczaka.
Odstawić do lodówki na mniej więcej 24 h.
Przed pieczeniem:
Kurczaka wyjąć z solanki i porządnie osuszyć, a masło roztopić i odczekać, aż kurczak z tłuszczem będzie miał podobną temperaturę.
Następnie kurczaka dokładnie posmarować masłem, także w wewnątrz, natrzeć przyprawami i do środka włożyć gałązki pietruszki.
Pieczenie:
Kurczaka ułożyć na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawić foremkę do której będzie skapywał tłuszcz.
Piec 2 godziny w 180 stopniach, a po godzinie obrócić na drugą stronę.
Po tym czasie należy zwiększyć temperaturę i piec przez kolejne kilka minut, aby skórka zrobiła się rumiana.