Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Tajskie curry z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite, danie z kurczakiem z dodatkiem warzyw oraz aromatycznej pasty curry, która sprawia, że danie jest pyszne. Idealnie pasuje na imprezy.

Tajskie curry z kurczakiem

Składniki:

Tajskie curry z kurczakiem

 

  • 500 g fileta kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • 114 g pasty curry czerwonej
  • 30 g oleju
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g groszku konserwowego
  • Sól

Sposób przygotowania:

Tajskie curry z kurczakiem

I

1. Cebulę, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajesz sól, pastę curry czerwoną, wlewasz mleczko kokosowe, wodę. Następnie dodajesz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną również pokrojoną w kostkę marchew. Gotujesz około 20 minut.

2. Mięso kroisz w kostkę, doprawiasz solą, smażysz na rozgrzanym oleju. Mięso po usmażeniu przekładasz do garnka z warzywami, dodajesz odlany z zalewy groszek i gotujesz około 10 minut.

3. Danie gotowe.
4. Smacznego.